Zapiekanka francuska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To prosty, szybki i tani przepis zapiekanki francuskiej, która swym niepowtarzalnym smakiem nadaje się zarówno na codzienny obiad jak i zaserwowanie gościom. Przygotowanie jej nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności a efekt jest zaskakujący :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Potrzebne składniki:

    2 duże pory
    250 g pokrojonej w kostkę szynki (można więcej w zależności od upodobań)
    1 duża łyżka masła
    1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

    Sos beszamelowy:

    2 łyżki mąki
    0,5 szklanki mleka
    ok 50 g startego żółtego sera typu Gouda
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zapiekanka francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Pory pokrój drobno i zeszklij na maśle na dużej patelni. Odsącz i dodaj do pokrojonej szynki.

    Na pozostałym maśle upraż mąkę. Stopniowo dodawaj mleko, dokładnie przy tym mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy trochę zgęstnieje możesz doprawić, a następnie wsypać ser i wymieszać.

    Na koniec połącz szynkę z porem i sos i przełóż do naczynia żaroodpornego. Nie zapomnij naczynia wysmarować tłuszczem, żeby się nie przypaliło.

    Na wierzch rozłóż rozmrożone wcześniej ciasto francuskie i obetnij brzegi wzdłuż naczynia.

    Na koniec wstawiamy danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 30-45 minut.


    SMACZNEGO :)

Porady

Z reszty ciasta jakie zostanie możesz wykonać ozdoby i udekorować zapiekankę. A gotową zapiekankę najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i kwiatem brokuła.

Komentarze

Podobne przepisy