Zapiekanka grysikowa z wiśniami, brązowym cukrem i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Pyszny, lekki deserek z delikatną nutką kwaskowej wiśni i chrupiących migdałów

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • szklanka wiśni z kompotu
    0,5 l mleka
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki brązowego cukru
    75g grysiku
    2 jaja
    2łyżki migdałów w płatkach
    2 łyżki masła
    tłuszcz do wysmarowania foremek

Zapiekanka grysikowa z wiśniami, brązowym cukrem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie odsączyć, foremki natłuścić.
  • 2. Mleko zagotować z solą. Cukier waniliowy, cynamon, 1,5 łyżki brązowego cukru i grysik wymieszać. Wsypać do gotującego mleka. Gotować ok 2 min ciągle mieszając. Po ugotowaniu wystudzić.
  • 3. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do wystudzonego grysiku dodać roztrzepane zółtka - zmiksować. Do gotowej masy dodać ubitą pianę - delikatnie wymieszać.
  • 4. Gotową masę grysikową nakładamy do natłuszczonych kokilek na przemian z wiśniami.
  • 5. Posypać pozostałym cukrem i płatkami migdałów. Na wierzch dać wiórki masła
  • 6. Piec 20 min w 200 stopniach. Serwować na gorąco.

Porady

Można zrobić z jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy