Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimna woda.
2.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. 2/3 ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Lekko osolić i popieprzyć.
3.Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekana cebulę. Dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem. Chwilkę dalej smażyć, a następnie wszystko wyłożyć na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi ziemniakami.
4.Jogurt naturalny rozmieszać z żółtkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić przyprawami. Gotowym sosem polać ziemniaki i grzyby znajdujace się w naczyniu żaroodpornym. Na samym końcu posypać wszystko kawałkami sera brie.
5.Zapiekać w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.
Przed podaniem posypać kiełkami.
Komentarze