Zapiekanka jaglana przekładana owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ▸250 g płatków jaglanych
    ▸półtorej szklanki mleka
    ▸1 szklanka płatków migdałowych+do posypania (lub gotowa mąka migdałowa)
    ▸sok i skórka z połowy cytryny
    ▸ok 500 g owoców
    ▸dosłodzić wedle uznania
    ▸50 g gorzkiej czekolady

Zapiekanka jaglana przekładana owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (lub używamy gotowej).
    2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki jaglane oraz mąkę migdałową, sok oraz skórkę z cytryny, dosładzamy wedle uznania. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 3 minut.
    3. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i nakładamy połowę masy. Na to układamy owoce i zakrywamy resztą masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy 25 minut w 170 stopniach.
    4. Ostygniętą zapiekankę polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy