Prosta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
▸250 g płatków jaglanych
▸półtorej szklanki mleka
▸1 szklanka płatków migdałowych+do posypania (lub gotowa mąka migdałowa)
▸sok i skórka z połowy cytryny
▸ok 500 g owoców
▸dosłodzić wedle uznania
▸50 g gorzkiej czekolady
Zapiekanka jaglana przekładana owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałowe mielimy na mąkę (lub używamy gotowej).
2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki jaglane oraz mąkę migdałową, sok oraz skórkę z cytryny, dosładzamy wedle uznania. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 3 minut.
3. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i nakładamy połowę masy. Na to układamy owoce i zakrywamy resztą masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy 25 minut w 170 stopniach.
4. Ostygniętą zapiekankę polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze