Zapiekanka jankesów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy na
półtwardo. Odcedzamy.
Czosnek obieramy,
przeciskamy
przez praskę. Na
dużej patelni smażymy
wołowinę
i czosnek, doprawiamy
pieprzem.
2.Sos neapolitański
mieszamy z 750
ml wody, koncentratem
i tymiankiem. Wlewamy do mięsa. Doprawiamy
i dusimy ok. 20 minut.
3.Śmietanę mieszamy z serkiem,
natką i połową parmezanu.
W naczyniu żaroodpornym
układamy kolejno warstwy:
1/2 makaronu, 1/2 mięsa
z sosem, 2/3 sosu śmietanowego,
1/2 makaronu, reszta
mięsa. Na środek wylewamy
resztę sosu śmietanowego.
Całość posypujemy parmezanem.
Zapiekamy ok. 20 minut
w temperaturze 160 °C.
Komentarze