ZAPIEKANKA KALAFIOROWA

0 (0 ocen)

Podpatrzyłam jak w programie kulinarnym robiła ją "BOSANOGA CONTESSA" i postanowiłam ją zrobić i udała się !

Składniki:

  • Kalafior
    SOS BESZAMELOWY;
    0,5 szk startego żółtego sera
    1/4 masła
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki gałki mószkatałowej
    2 szk gotowanego mleka
    SOS NA WIERZCH;
    1/4 masła
    1/4 szk okruszków chleba
    1/4 szk startego sera żółtego

Zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie aby nie był zbyt miękki. Masło roztopić i podsmażyć lekko mąkę.Mleko wlać do mąki i gotować na wolnym ogniu,aż zacznie gęstnieć.Zestawić z ognia i dodać przyprawy i ser.Do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 części sosu i wyłożyć kalafior,następnie polać resztą sosu.
  • 2. masło roztopić wrzucić okruszki chleba i ser .Wymieszać i wyłożyć na kalafior. Piec w temperaturze 190 stopni 20-30 minut.

Porady

Ja zamiast okruszków chleba dałam 2 łyżki bułki tartej,bo miałam za świeży chleb.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy