Zapiekanka kalafiorowa Basi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na zapiekankę wymyśliła moja mama chcąc na szybko przyrządzić coś smacznego i lekkiego dla dzieci, które miały ją odwiedzić. Zapiekanka tak nam posmakowała, że teraz często gości na naszym stole, a przepis na nią znają już wszyscy najbliżsi znajomi.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
    30 dag szynki z piersi indyka bądź wieprzowej
    1 średniej wielkości cebula
    200 ml śmietany 18%
    150 g sera żółtego np. gouda
    1 łyżka bułki tartej
    olej
    przypawa uniwersalna typu kucharek
    pieprz

Zapiekanka kalafiorowa basi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut, aby zmiękł ale pozostał al dente. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz cebulę (ok. 15 min).
  • 3. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć kalafior, szynkę z cebulą, dodać śmietanę i bułkę tartą. Doprawić kucharkiem oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
  • image-23upwx4 4. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać polane ketchupem :)

Komentarze

Podobne przepisy