Zapiekanka kalafiorowa z mięsnymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Znakomite danie obiadowe w postaci zapiekanki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g marchewki
    1 kalafior
    1 cebula
    500 g mięsa mielonego
    3 łyżki bułki tartej
    500 ml bulionu
    200 ml mleka
    50 g sreka topionego śmietankowego
    1 jajo
    50 g sera żółtego
    1 łyżka płatków migdałowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    olej

    rzeżucha do dekoracji

Zapiekanka kalafiorowa z mięsnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, pokroić w krążki.
  • 2. Kalafora umyć, podzielic na różyczki, ugotować aldente w osolonej wodzie.
  • 3. Po 2 min. dodać marchweki. Gotować ok 6 min.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa mielonego. Dodać również jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Uformować ok 12 pulpecików. Obsmażyć na oleju na rumiano.
  • 5. Masło roztopić, dodać mąkę, delikatnie przesmażyć, dodać mleko i bulion - gotować 5 min. Dodać serek topiony, przyprawić.
  • 6. Warzywa i pulpeciki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalać wszystko przygotowanym sosem.
  • 7. Posypać startym serem oraz płatkami migdałów.
  • 8. Piec ok 30 min w 200 stopniach.
  • 9. Gotową zapiekanke udekorować rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy