Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

Szybka, smaczna, zdrowa...

Składniki:

  • 400g makaronu penne
    1 cebula
    300g kiełbasy zwyczajnej
    1 czerwona papryka
    pół puszki kukurydzy
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki przegotowanej wody
    jajko
    200g żółtego sera (ja używam goudy)
    bazylia, oregano, tymianek, sól, olej do smażenia

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotować al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Kiełbasę i cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do kiełbasy razem z kukurydzą. Dusić na wolnym ogniu.
  • 3. Śmietanę wymieszać z wodą, jajkiem i przyprawami. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Odcedzony i przelany zimną wodą makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z farszem, żółtym serem i sosem śmietanowo - ziołowym.
  • 5. Podpiec w temp. 160-180 stopni (ok. 20 minut).

Porady

Do sosu można dodać przecier pomidorowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy