Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

Prosta i w miarę szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa.

Składniki:

  • 150 g makaronu np.rurki

    500 g mięsa mielonego

    2 puszki pomidorów pokrojonych

    1 słodka papryka szpiczasta

    1 cebula

    150 g mrożonej marchwi z groszkiem

    1 marchewka

    2 ząbki czosnku

    1 czubata łyżka przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

    sól pieprz do smaku

    125 g startej mozzarelli

    Sos beszamel

    35 g masła
    35 g mąki pszennej
    0,5 l mleka 3,2%
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na plasterki

    Paprykę pokrój w plasterki

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego

    Dodaj mięso i przesmaż ok 10 minut.

    Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Dodaj pomidory z puszki, paprykę, marchew, marchew z groszkiem i posiekaną cebulę.

    Smaż ok 15 minut. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory oraz dopraw do smaku solą i pieprzem

    SOS: Roztop maslo na patelni, doda mąkę i podsmaz ok 2 min.
    Wlej mleko i mieszaj aż płyn stanie się gęsty. Dodaj przyprawy

    Dno naczynia żaroodpornego posmaruj 1/3 częścią sosu.
    Wyłóż 1/2 farszu, 1/2 makaronu. Pozostały farsz i makaron. Górę polej beszamelem.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 na 20 minut.
    Po tym czasie zapiekankę posyp startą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez ok 10 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy