Składniki
paczka makaronu, świderek
kilka pieczarek
1 cebula
5 dużych ziemniaków
pół kg mięsa mielonego
20 dag sera tartego
groszek konserwowy
przyprawy
2 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć z pieczarkami pokrojonymi w kostkę i mięsem, doprawić. Ziemniaki pokroić cienko w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian ziemniaki, makaron,farsz, groszek , posypywać serem. Na koniec polać szklanką wody połączoną z mąką i śmietanką( lub gotowym pomysłem na zapiekankę) . Piec w piekarniku 180 stopni przez 40 min. Smacznego.
Porady
Mozna podawać z sosem czosnkowym , lub surówką z marchewki i pora.
Komentarze