pół opakowania makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
kilka pomidorków suszonych w oleju
200 g różnej wędliny
sól
pieprz
300 ml śmietany
1 jajko
szczypta majeranku
łyżka oregano
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente odcedzić i opłukać w zimnej wodzie odstawić do osączenia.
Formę do zapiekanek nasmarować oliwą z oliwek Olitalia. Włożyć makaron, skropić oliwą i przemieszać delikatnie ręką. Wędliny pokroić drobno i przyrumienić na patelni. wyłożyć wędlinę na makaron (bez tłuszczu) Po wierzchu rozłozyć pokrojone drobno pomidorki suszone Ponti.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawami. Polać zapiekankę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 45 min w temp 200 st
Komentarze