Zapiekanka makaronowa - Pasticio

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

zapiekanka dla dużej rodziny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • makaron rureczki długie 1 op
    1 jajko
    na sos boloński
    600 g mięsa mielonego
    1 puszka pomidorów całych
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki cynamonu
    pieprz czarny
    sól,
    kminek,
    papryka,
    czarnuszka,
    imbir,
    kolendra,
    lubczyk,
    pieprz cayenne,
    3/4 szkl rosołu lub wody
    kilka suszonych grzybków
    sól

    sos beszamelowy
    1 kopiasta łyżka masła
    pół małej cebulki
    sól
    pieprz
    imbir
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki
    1 jajko

Zapiekanka makaronowa - pasticio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku.
    Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, resztę rosołu, pomidory i grzybki, gotować jeszcze ok 30 min.
    Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. )
    Na koniec dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać.
    Makaron przełożyć do miski, wybić jajko i wymieszać dokładnie by cały makaron był nim pokryty.
    W brytfance rozłożyć papier do pieczenia lekko posmarować tłuszczem i ułożyć równiutko rurki makaronowe wzdłuż formy. Na nim połowę sosu bolońskiego, następnie znów makaron i kolejna warstwa sosu bolońskiego, znów makaron i cały sos beszamelowy. Można posypać wierch żółtym serem.
    Zapiekać ok 40 min w temp 180 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy