Zapiekanka makaronowa - pasticio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku.
Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, resztę rosołu, pomidory i grzybki, gotować jeszcze ok 30 min.
Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. )
Na koniec dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać.
Makaron przełożyć do miski, wybić jajko i wymieszać dokładnie by cały makaron był nim pokryty.
W brytfance rozłożyć papier do pieczenia lekko posmarować tłuszczem i ułożyć równiutko rurki makaronowe wzdłuż formy. Na nim połowę sosu bolońskiego, następnie znów makaron i kolejna warstwa sosu bolońskiego, znów makaron i cały sos beszamelowy. Można posypać wierch żółtym serem.
Zapiekać ok 40 min w temp 180 st
Komentarze