Zapiekanka makaronowa w liściach pora

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna,podzielna,dobrze się kroi,świetne danie na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu świderki
    200 g szynki w kawałku
    200 g pieczarek
    200 g sera ementaler
    1 por
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    2 jajka
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie

Zapiekanka makaronowa w liściach pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku,odcedź,przelej zimną wodą i dobrze osącz.
    Cebulę i czosnek obierz,posiekaj,pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
    Por starannie umyj,odetnij piętkę z korzeniem i przytnij końce ciemnozielonych liści,następnie ostrożnie je zdejmij,resztę pora posiekaj.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzej olej włóż cebulę,czosnek,por oraz posiekane pieczarki,posmaż przez 5-6 minut,dopraw do smaku solą pieprzem i ziołami prowansalskimi,dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    Odłożone liście pora zblanszuj we wrzątku,przelej zimną wodą,osącz.
  • 3. Formę keksową wysmaruj masłem i wyłóż liśćmi pora tak,aby wystawały poza obręcz formy.
    Do makaronu dodaj pokrojona w kostkę szynkę i starty na grubej tarce ementaler,wymieszaj.
    Przygotowaną formę napełnij masą makaronową,zalej śmietaną roztrzepaną z jajkiem,przykryj wystającymi na zewnątrz liśćmi pora.
    Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy