Zapiekanka makaronowa w liściach pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj w osolonym wrzątku,odcedź,przelej zimną wodą i dobrze osącz.
Cebulę i czosnek obierz,posiekaj,pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Por starannie umyj,odetnij piętkę z korzeniem i przytnij końce ciemnozielonych liści,następnie ostrożnie je zdejmij,resztę pora posiekaj.
2.Na dużej patelni rozgrzej olej włóż cebulę,czosnek,por oraz posiekane pieczarki,posmaż przez 5-6 minut,dopraw do smaku solą pieprzem i ziołami prowansalskimi,dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Odłożone liście pora zblanszuj we wrzątku,przelej zimną wodą,osącz.
3.Formę keksową wysmaruj masłem i wyłóż liśćmi pora tak,aby wystawały poza obręcz formy.
Do makaronu dodaj pokrojona w kostkę szynkę i starty na grubej tarce ementaler,wymieszaj.
Przygotowaną formę napełnij masą makaronową,zalej śmietaną roztrzepaną z jajkiem,przykryj wystającymi na zewnątrz liśćmi pora.
Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze