Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odcedzić. Kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu dodając odrobinę soli. Paprykę opłukać. Wykroić gniazdo nasienne i miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Warzywa usmażyć na rozgrzanym tłuszczu dodając sól do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o większych oczkach. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, musztardą i natką pietruszki. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć połowę makaronu, przesmarować go połową śmietany. Posypać połową startego sera. Na to ułożyć usmażonego kurczaka oraz przesmażone warzywa. Przykryć to resztą makaronu, wylać pozostałą śmietanę a na wierzch ułożyć resztę startego żółtego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 - 200 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze