Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Składniki:
25 dag makaronu świderki
35 dag pieczarek
5 dag masła
cebula
15 dag śmietanki 18%
5 dag żółtego sera
jajko
sól
zioła prowansalskie
słodka papryka
pieprz
Skopiuj listę zakupów
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Gotuję makaron.
2.
Cebulę siekam w kostkę.
3.
Pieczarki obieram, kroję w plasterki i dusze na maśle. Pod koniec duszenia dodaję cebulę.
4.
W miseczce roztrzepuję jajko i mieszam ze śmietaną. Doprawiam.
5.
Ser ścieram na tarce.
6.
Makaron mieszam z pieczarkami, sosem i połową żółtego sera.
7.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
8.
Makaron z pieczarkami przekładam do formy.
9.
Na wierzch wysypuję resztę startego sera.
10.
Zapiekam 25 minut w 180 st. C.
Komentarze