200 g ulubionego makaronu
1 kulka mozzarelli light
100 g czerwonej soczewicy
1/2 czerwonej papryki
300 g kalafiora
pęczek szparagów
200 g szpinaku
1cebula
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
Zapiekanka makaronowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni spryskanej olejem. Dodać pokrojoną marchewkę, podsmażyć. Kalafiora podzielić na różyczki, ze szparagów odłamać twarde końcówki i pokroić łodygi w krążki (główki odłożyć), paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię, podlać 1/2 szklanki wody, dodać soczewicę i smażyć aż soczewica wchłonie cały płyn. Doprawić. Na koniec dodać umyty szpinak i makaron, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć główki szparagów i posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego d 180 stopni na 35 minut. Smacznego :)
Komentarze