Zapiekanka makaronowa ze szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowania danie. Polecam!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -250 g makaronu
    -250 g białych szparagów
    -plasterki szynki wędzonej
    Sos pomidorowy:
    -1 cebula
    -1 ząbek czosnku
    -5 pieczarek
    -puszka pomidorów
    -łyżeczka koncentratu pomidorowego
    -sól
    -pieprz
    -cukier
    -zioła
    Sos beszamelowy:
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki mąki
    -200 ml mleka
    -1 jajko
    -sól
    -pieprz
    -gałka muszkatołowa
    -ser żółty
    -olej

Zapiekanka makaronowa ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi i makaron ugotować. Sos pomidorowy: podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i pieczarki, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Dusić kilkanaście minut. Sos beszamelowy: podsmażyć mąkę, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić, zestawić z ognia i dodać rozmącone jajko. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć szynkę i żółty ser. Zapiekać w temp. 180 st. ok. 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy