Zapiekanka marchwiowo-pietruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Z kiełbasy usuwamy osłonkę i kroimy w niewielką kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Oprószamy delikatnie przyprawa uniwersalna.
2.Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy ok. 15 minut na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą
i pieprzem. Następnie mieszamy z kiełbasą.
3.W naczyniu żaroodpornym o średnicy 24 cm układamy 1/3 ryżu, 1/2 warzyw z kiełbasą oraz 1/2 keczupu. Czynność powtarzamy, ostatnią warstwą powinien być ryż.
4.Jajko rozkłócamy i dokładnie mieszamy z mlekiem. Polewamy potrawę. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Porady
RADY M. Kwietniewskiej
Kiełbasę możemy zastąpić boczkiem lub filetem z kurczaka. Przed dodaniem do potrawy należy je pokroić i podsmażyć.
Komentarze