Zapiekanka meksykańska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie, które bardzo nam zasmakowało. Sycący makaron z kurczakiem i warzywami w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Papryka chili dodaje daniu wyrazistości. Można wykorzystać dowolny kształt makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu 250g (u mnie muszelki)
    1 cebula
    ząbek czosnku
    puszka pomidorów krojonych w zalewie
    pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    puszka czerwonej fasoli
    pół puszki kukurydzy
    1 podwójna pierś z kurczaka
    200g startego żółtego sera
    przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili

Zapiekanka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzmy, słodką papryką i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przekładamy na talerz.
    Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na łyżce tłuszczu na tej samej patelni co kurczaka. Wlewamy pomidory, dolewamy bulion i dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać (można sos zmiksować, by był gładki). Dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę i kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dusimy razem kilka minut. Odstawiamy na czas gotowania makaronu.
    Makaron gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. W dużej misce mieszamy makaron, sos i połowę startego sera, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20-30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy