Danie, które bardzo nam zasmakowało. Sycący makaron z kurczakiem i warzywami w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Papryka chili dodaje daniu wyrazistości. Można wykorzystać dowolny kształt makaronu.
30 min
Składniki:
opakowanie makaronu 250g (u mnie muszelki)
1 cebula
ząbek czosnku
puszka pomidorów krojonych w zalewie
pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
puszka czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
1 podwójna pierś z kurczaka
200g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili
Zapiekanka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzmy, słodką papryką i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przekładamy na talerz.
Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na łyżce tłuszczu na tej samej patelni co kurczaka. Wlewamy pomidory, dolewamy bulion i dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać (można sos zmiksować, by był gładki). Dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę i kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dusimy razem kilka minut. Odstawiamy na czas gotowania makaronu.
Makaron gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. W dużej misce mieszamy makaron, sos i połowę startego sera, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze