Zapiekanka mięsno-szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 5 min

Zapiekanka jest bardzo zdrowa, smaczna i niedroga

  • 5 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    szpinak mrożony
    pół kostki sera fetta
    1 pomidor
    3 łyż. ketchupu pikantnego
    1 łyż. masła
    makaron wieloziarnisty
    przyprawa do mięsa mielonego
    szczypta pieprzu czarnego
    szczypta papryki ostrej
    kawałek żółtego sera

Zapiekanka mięsno-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Na rozgrzane masło wrzucamy mrożony szpinak, po rozmrożeniu i wyparowaniu wody dodajemy rozdrobniony ser fetta oraz szczyptę pieprzu. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, gdy się zarumieni przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i ketchup.Całość podsmażamy przez 3 minuty.
    Do naczynia żaroodpornego na przemian wkładamy makaron, mięso oraz szpinak. Potrawa powinna mieć dwie warstwy.Na wierzch ścieramy grubszą warstwę sera żółtego i posypujemy papryką ostrą, Piec w piekarniku 25 min w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy