Zapiekanka mięsno-warzywna

0 (0 ocen)

Danie posypane serem, podpieczone w mikrofalówce, jest równie dobre pierwszego, jak i drugiego dnia.

Składniki:

  • 100g makaronu świderki
    0,5 kg mięsa mielonego
    400 g sera żółtego
    5 marchewek
    2 pietruszki
    1 cukinia lub kabaczek
    3 cebule
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    kostka rosołowa
    sól, pieprz, olej

Zapiekanka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-261cfy4 1. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Ser i warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Formę smarujemy margaryną, wysypujemy 1/4 ilości sera.
  • image-0d9pqkj 2. Warzywa dusimy z dodatkiem 3 łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem.
  • image-0hdf6m8 3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z mięsem.
  • image-1e6p2th 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę mielonego i makaronu, posypujemy serem.
  • image-24j77b7 5. Zapiekankę kolejno przekładamy: podduszonymi warzywami, mięsem, makaronem i serem. Pieczemy 15 minut w 180 st. Celsjusza.

Porady

Zapiekankę można wzbogacić o kalafior lub brokuł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy