zapiekanka muszelka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i prosta zapiekanka

  • 60 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    cebula czerwona
    papryka
    2 pomidory
    2 ogórki kiszone
    2 ząbki czosnku
    olej

    sos:
    szklanka śmietany 18 %
    mały koncentrat pomidorowy
    sól
    pieprz
    papryka słodka i ostra


    natka pietruszki
    ser

    pól opakowania makaronu muszelki

Zapiekanka muszelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną . Podsmażyć do momentu zeszklenia cebuli. Następnie dodać resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Dusić pod przykryciem 10 minut. Na koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. W miseczce wymieszać składniki sosu wraz z przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso z warzywami, dodać osączony makaron, polać wszystko sosem, posypać natką i dokładnie wymieszać. zapiekać w piekarniku około 20 minut. Pod koniec położyć plastry sera , by się roztopiły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy