Zapiekanka na puree ziemniaczanym z mięsno - kapuścianym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ziemniaczany: Ziemniaki zmielić z czosnkiem i cebulą. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Mleko zagotować z masłem, gorące wlać do ziemniaków, ucierając mikserem masę. Dołożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku. Masę przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem i nałożyć farsz.
2.Farsz: Kapustę wypłukać 2 razy w zimnej wodzie, ugotować do miękkości. Pieczarki obrać pokroić talarki, cebulę, paprykę, boczek i kiełbasę w kostkę. Kiełbasę z boczkiem i cebulę przesmażyć razem z pieczarkami bez dodatku tłuszczu ok. 5 minut. Pod koniec dodać kapustę i paprykę, smażyć kolejne 5 minut. Doprawić do smaku. Ostudzić.
Komentarze