Zapiekanka na puree ziemniaczanym z mięsno - kapuścianym farszem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ziemniaki, warzywa i mięso w jednej zapiekance:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x25cm
    Spód ziemniaczany:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    ½ szklanki mleka
    100g sera żółtego
    1 mała cebula
    Ząbek czosnku
    1łyżka mąki
    30g masła
    Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
    2 łyżki przecieru pomidorowego

    Farsz:
    500g kiszonej kapusty
    250g pieczarek
    100g wiejskiej kiełbasy
    100g wędzonego boczku
    ½ czarownej papryki
    1 duża cebula
    Sól, pieprz, kminek

Zapiekanka na puree ziemniaczanym z mięsno - kapuścianym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ziemniaczany: Ziemniaki zmielić z czosnkiem i cebulą. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Mleko zagotować z masłem, gorące wlać do ziemniaków, ucierając mikserem masę. Dołożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku. Masę przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem i nałożyć farsz.
  • 2. Farsz: Kapustę wypłukać 2 razy w zimnej wodzie, ugotować do miękkości. Pieczarki obrać pokroić talarki, cebulę, paprykę, boczek i kiełbasę w kostkę. Kiełbasę z boczkiem i cebulę przesmażyć razem z pieczarkami bez dodatku tłuszczu ok. 5 minut. Pod koniec dodać kapustę i paprykę, smażyć kolejne 5 minut. Doprawić do smaku. Ostudzić.

Komentarze

Podobne przepisy