Zapiekanka naleśnikowa

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od babci, bardzo proste w przygotowaniu i smaczne.

Składniki:

  • 10 naleśników,
    0,5 kg kapusty słodkiej,
    0,5 kapusty kiszonej,
    30 dag pieczarek,
    2 średnie cebule,
    10 dag margaryny,
    3-4 łyżki oleju,
    łyżka masła lub margaryny,
    sól,
    pieprz,
    ostra papryka,
    vegeta.

Zapiekanka naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować drobno posiekaną kapustę do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu, vegety, cebuli wcześniej podsmażonej na oleju i 5 dag margaryny. Pokrojone pieczarki dusić około 30 min, dodając sól, pieprz, paprykę i 5 dag margaryny. Połączyć pieczarki z kapustą i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Na dno położyć naleśnik, rozsmarować na nim część farszu i tak na przemian, aż do wyczerpania składników. Na naleśnik przykrywający zapiekankę położyć kilka wiórków masła. Całość wstawić do 150 stopni i zapiekać 20-25 min. 3 min przed wyciągnięciem posypać serem żółtym żeby się rozpuściło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy