Zapiekanka nalesnikowa ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Najczęściej gdy już smażymy naleśniki to robimy ich znacznie więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. Przynajmniej ja tak robię, a potem wykorzystuję do krokietów czy zapiekanek. Tak też powstała dzisiejsza zapiekanka ze szpinakiem i białym serem. Właściwie to wygląda jak zielony, wytrawny torcik.

  • 40 min

Składniki:

  • • 8 usmażonych naleśników
    • 1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach 450 g
    • 500 g twarożku półtłustego
    • 2 ząbki czosnku
    • po 2 łyżki oliwy i masła
    • sól, pieprz do smaku
    • 150 g sera żółtego

Zapiekanka nalesnikowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Tortownicę lub naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ja robiłam w tortownicy i przycięłam naleśniki na jej wymiar.
    • Na maśle i oliwie przesmażyć czosnek drobno pokrojony i szpinak odciśnięty z nadmiaru wody.
    • Wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem.
    • Na dno naczynia położyć naleśnik, przekładać masą serowo-szpinakową tak, aby na wierzchu był naleśnik.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać 20 minut.
    • Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy