Zapiekanka pasterska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie do miękkości.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Gdy zacznie robić się szklista dodaj do niej mięso mielone i smaż razem ok. 10 minut. W międzyczasie umyj paprykę, pieczarki i cukinię. Pieczarki i cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paski i dodaj do zawartości patelni. Wszystko połącz z koncentratem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem. Podduś wszystko na patelni przez kilka chwil.
Ugotowane ziemniaki ubij i dodaj masło, mleko i odrobinę gałki muszkatołowej. Powinny być lekkie i puszyste, więc w razie konieczności dodaj jeszcze trochę masła i mleka.
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem, wyłóż zawartość patelni, a na wierzchu rozłóż ziemniaki równą warstwą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekaj przez ok 20 minut.
Komentarze