Zapiekanka Pauliny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na zapiekankę wymyśliłam sama. Jest świetna i na obiad, i na ciepłą kolację.

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 3 cebule
    ● 1/2 kg wędliny
    ● szczypiorek
    ● szkl. śmietany
    ● 2 łyżeczki musztardy
    ● sól
    ● 2 łyżki majonezu

Zapiekanka pauliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w ta larki ziemniaki
    wkładamy do naczynia
    żaroodpornego. Wędlinę i cebule
    kroimy w kostkę i dusimy.
    Doprawiamy i wykładamy na
    ziemniaki.
  • 2. Dwa ugotowane na twardo
    jajka i ser ścieramy osobno na
    tarce o dużych oczkach.
    Szczypiorek siekamy. Układamy
    jako kolejne warstwy (ser
    na wierzchu).
  • 3. Śmietanę mieszamy z majonezem
    i musztardą. Doprawiamy.
    Wbijamy jajko, dodajemy
    rozdrobniony czosnek.
    Mieszamy. Polewamy zapiekankę
    i pieczemy ok. 40 minut
    w temperaturze 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy