Zapiekanka pęczakowa z prawdziwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na suchej patelni „odwadniamy” prawdziwki tzn. smażymy do chwili aż z patelni zniknie cały płyn. Dodajemy masło, cebulkę, czosnek, chili i podsmażamy wszystko na rumiano.
Śmietankę mieszamy z jajkami, suszonymi ziołami, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodajemy pęczak i podsmażone grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy do tarty ( ok. 23 cm średnicy) i ugniatamy tak, aby masa dokładnie wypełniła naczynie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, tartę posypujemy parmezanem.
Komentarze