Składniki: 40 dag makaronu (najlepiej świderki lub fale
100 g margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
40 dag sera białego
3 jajka
małe opakowanie rodzynek ( można dodać więcej )
Zapiekanka po rusku na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE: Makaron gotować 10 MIN . Odcedzić. Ser "pokruszyć". Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać rodzynki ( wcześniej sparzone)Wymieszać z serem i gotowym makaronem. Ubić pianę z białek i na końcu połączyć ją z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego,wysmarowanego margaryną Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać 30-40 min. (aż będzie ładnie zrumienione).
Porady
RADA: Makaron możemy także ugotować na mleku. Do sera możemy dodać także wiśnie z kompotu
Komentarze