Zapiekanka podlaska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. 2-3 ziemniaki wyciągamy parę minut wcześniej i po ostudzeniu kroimy je na plastry. Resztę ziemniaków mielimy lub tłuczemy z 2 łyżkami masła i śmietany.
2.Posiekaną cebulę smażymy na maśle do zeszklenia, dodajemy do utłuczonych ziemniaków, przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i mieszamy. Kiełbasę kroimy na plasterki i podsmażamy bez tłuszczu na grillowej patelni.
3.Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy część utłuczonych ziemniaków, na nich układamy kiełbasę i przykrywamy resztą ziemniaków. Na to kładziemy ziemniaki pokrojone w plastry. Wierzch posypujemy natką pietruszki i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
Podajemy z ulubioną surówką.
Komentarze