Zapiekanka podlaska

0 (0 ocen)

Sycące i smaczne danie przygotowane tanim kosztem.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    40 dag kiełbasy
    2 średnie cebule
    masło
    2 łyżki śmietany
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    posiekana natka pietruszki do posypania

Zapiekanka podlaska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. 2-3 ziemniaki wyciągamy parę minut wcześniej i po ostudzeniu kroimy je na plastry. Resztę ziemniaków mielimy lub tłuczemy z 2 łyżkami masła i śmietany.
  • 2. Posiekaną cebulę smażymy na maśle do zeszklenia, dodajemy do utłuczonych ziemniaków, przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i mieszamy. Kiełbasę kroimy na plasterki i podsmażamy bez tłuszczu na grillowej patelni.
  • image-1b9ty3e 3. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy część utłuczonych ziemniaków, na nich układamy kiełbasę i przykrywamy resztą ziemniaków. Na to kładziemy ziemniaki pokrojone w plastry. Wierzch posypujemy natką pietruszki i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
    Podajemy z ulubioną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy