Zapiekanka porowo-ryżowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka prosta, z ryżem i porem w roli głównej. Bardzo mi smakowała, bo jest lekka i smaczna. Zrobiłam jej za mało bo znikła błyskawicznie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu parboiled z dzikim
    1 pierś z kurczaka
    1 pora duża biała część
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    100 g śmietany ukwaszonej
    5 pomidorów suszonych
    3 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów
    sól, pieprz
    papryka czerwona
    przyprawa do kurczaka
    masło klarowane
    natka pietruszki

Zapiekanka porowo-ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • por przesmażony 1. Por myję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym ogniu. Jak pora będzie miękka dodaję śmietanę ukwaszoną, kremówkę, doprawiam solą, pieprzem.
  • ryż ugotowany 2. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją opakowania.
  • pierś z kurczaka na ryżu 3. Pierś z kurczaka kroję na plastry, sola, pieprzę, posypuję papryką czerwoną, przyprawą do kurczaka. Odstawiam na 30 minut. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, wykładam na dno ryż, na nim układam piersi z kurczaka, na nie por, i kawałki pokrojone pomidorów suszonych.
  • por dodany do zapiekanki i pomidory 4. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut temp 190 stopni. W trakcie pieczenia można przykryć zapiekankę folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika polewam na wierzchu oliwą od pomidorów suszonych, posypuję natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy