Zapiekanka poznańska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Niedroga, najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub cykorii.

Składniki:

  • ● 1,5 kg ziemniaków
    ● 60 dag cebuli
    ● 1-2 kaszanki
    ● 80 dag jabłek
    ● sól, pieprz, szczypta cynamonu, łyżeczka majeranku
    ● mały koncentrat pomidorowy
    ● 2 łyżki musztardy
    ● 2 jajka
    ● olej
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 1/2 szkl. śmietany 12-proc.
    ● 1/3 pęczka koperku

Zapiekanka poznańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę, smażymy z kaszanką. Dodajemy majeranek, musztardę, koncentrat, pieprz i sól. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.
  • 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Wkładamy 1/3 ziemniaków. Rozsmarowujemy 1/2 gorącej kaszanki. Wykładamy 1/2 obranych i pokrojonych w plastry jabłek. Posypujemy cynamonem. Wykładamy 1/3 ziemniaków, resztę kaszanki, jabłek i ziemniaków.
  • 3. Ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkami i śmietaną. Polewamy ziemniaki. Posypujemy posiekanym koperkiem. Pieczemy godzinę w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy