Wspaniała zapiekanka dla całej rodziny, a zwłaszcza dla smakoszy warzyw
60 min
Składniki:
Składniki :
3 długie filety rybne
6 ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
2 średnie cebule
1/2 selera
białą część pora
pół szklanki śmietany 18%
5 łyżek koncentratu pomidorowego
przyprawa do ryb
olej do smażenia
Zapiekanka rybno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety osuszamy i oprószamy przyprawą do ryb, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Ziemniaki gotujemy około 15 minut i ostudzamy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno kroimy w piórka. Po usmażeniu filetów, na tą samą patelnie wsypujemy wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i podsmażamy około 10 minut.
2.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu i układamy na dnie ziemniaki pokrojone w plasterki. Później wkładamy podsmażone warzywa, na to filety. Śmietanę mieszamy z koncentratem pomidorowym i polewamy nią filety. Zapiekankę zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze