Zapiekanka rybno-warzywna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała zapiekanka dla całej rodziny, a zwłaszcza dla smakoszy warzyw

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :
    3 długie filety rybne
    6 ziemniaków
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 średnie cebule
    1/2 selera
    białą część pora
    pół szklanki śmietany 18%
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    przyprawa do ryb
    olej do smażenia

Zapiekanka rybno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka rybno-warzywna 1. Filety osuszamy i oprószamy przyprawą do ryb, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Ziemniaki gotujemy około 15 minut i ostudzamy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno kroimy w piórka. Po usmażeniu filetów, na tą samą patelnie wsypujemy wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i podsmażamy około 10 minut.
  • Zapiekanka rybno-warzywna 2. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu i układamy na dnie ziemniaki pokrojone w plasterki. Później wkładamy podsmażone warzywa, na to filety. Śmietanę mieszamy z koncentratem pomidorowym i polewamy nią filety. Zapiekankę zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Zapiekanka dobrze smakuje z frytkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy