Zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł na tą zapiekankę zrodził się w mojej głowie, gdy szukałam pomysłu na obiad dla mojego narzeczonego. Lubię eksperymenty w kuchni i ten się udał...narzeczony zapiekanka bardzo smakowała.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
    2 duże cebule
    2 marchewki
    2 torebki ryżu
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    majonez
    śmietana 18%
    olej
    kostka rosołowa

Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i wyłożyć na naczynie żaroodporne.
  • 2. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i usmarzyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę lub talarki, obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmarzyć na oleju dodając kostkę rosołową. Ze śmietany i majonezu przygotować a'la dip dając tyle samo majonezu co śmietany.
  • 3. Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym: ryż-mięso-cebula+marchewka-dip
    Całość piec w piekarniku ok 20-25 min w temperaturze 175 stopni.

Porady

Zamiast łopatki można dać piersi z kurczaka, wszystko zależy od smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy