Zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

Szybka i smaczna zapiekanka ryżowa

Składniki:

  • 1 woreczek białego ryżu
    40 dag łopatki wieprzowej
    20 dag sera żółtego
    6 łyżek majonezu
    3 łyżki ketchupu
    4 ząbki czosnku
    1/2 przyprawy do gyrosa
    pieprz do smaku
    sól do smaku

Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić mięso, dodać przyprawę do gyrosa i smażyć często mieszając.
  • 2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać z ketchupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
  • 3. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć ryż, na to połowę przygotowanego sosu czosnkowego, następnie połowę startego sera, później podsmażone mięso a na wierzch resztę sosu czosnkowego.
  • 4. Zapiekankę piec w 180 st przez 30 min. Pod koniec pieczenia na wierzch zapiekanki wyłożyć resztę startego sera i włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Zapiekankę podawać z ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy