Zapiekanka ryżowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Mmmmmmm - nie poprzestaniesz na jednej :)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 20 dag malin
    3 jaja
    400 g ryżu na mleku /naturalny/ = 2 opakowania
    250 g chudego twarogu
    10 dag cukru pudru

    PONADTO:

    cukier puder do posypania
    masło do natłuszczenia foremek

Zapiekanka ryżowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny wypłukać, osuszyć. Kilka zostawić do dekoracji.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
  • 3. Ryż na mleku, chudy twarożek, żółtka oraz cukier puder wymieszać razem do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Białka ubić na sztywno. Dodać do przygotowanej wcześniej masy. Delikatnie połączyć ze sobą.
  • 5. Do masy dodać maliny - delikatnie wymieszać.
  • 6. Formy do zapiekania natłuścić, nałożyć masę ryżową.
  • 7. Piec w 180 stopniach ok 40 min.
  • 8. Gotowe zapiekanki posypać cukrem pudrem, udekorować malinami.

Porady

Można jeść na ciepło, ale również zimne świetnie smakują. Można użyć malin mrożonych, ale przed użyciem trzeba je rozmrozić i delikatnie osączyć na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy