Zapiekanka ryżowo-śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Banalnie prosta ale przepyszna zapiekanka na słodko, która z powodzeniem zaspokoi nasz apetyt na słodkie :)

  • 40 min

Składniki:

  • porcja dla 2 osób:
    100 g surowego ryżu
    1 jajko
    1 zaokrąglona łyżka cukru
    100 g śliwek węgierek

Zapiekanka ryżowo-śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować, ostudzić.
    Do miski wbić jajko, wsypać cukier, rozbić widelcem. dodać zimny ryż, wymieszać.
    Śliwki pokroić w duże paski, wsypać do ryżu, wymieszać.
    Przełożyć do 2 dużych kokilek.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.
    Po wierzchu można polać słodką śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy