Zapiekanka ryżowo-warzywna

0 (0 ocen)

Przepis na tę potrawę dostałem od mojej babci. Nie posiadam szczególnych zdolności kulinarnych, ale ta potrawa jest bliska mojemu sercu, bo zrobiłem ją po raz pierwszy dla mojej dziewczyny.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    15 dag żółtego sera
    2 jajka
    włoszczyzna
    3 łyżki oleju

Zapiekanka ryżowo-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem wody. Warzywa umyć, pokroić w paski, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać ugotowany ryż, potarty żółty ser, wbić jajka i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, przełożyć potrawę, piec ok.25 min, w temp.180 stopni C.

Porady

Zapiekankę można spożywać wraz ze surówka, co urozmaici smak potrawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy