1/2 kg pieczarek
20 dag korzenia selerów
30 dag Marchewki
10 dag korzenia pietruszki
10 dag korzenia poru
1 średnia cebula
1,2 kg schabu (można go zastąpić filetami z kurczaka)
25 dag żółtego sera
1 majonez (400 g) niezbyt tłusty
masło do smażenia warzyw i pieczarek
sól, pieprz, Delikat do mięs
Zapiekanka schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Schab kroimy w plastry około 1 cm, trochę rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i Delikatem do mięs z dwóch stron. Układamy na blaszce.
Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle do wyparowania wody. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w pół plastry. Warzywa dusimy z łyżką masła solą i pieprzem(dodajemy trochę wody do duszenia).
(ok 15 min) Warzywa i pieczarki troszkę studzimy następnie rozkładamy na blaszkę ze schabem.
To wszystko zalewamy majonezem wymieszanym ze startym na grubych oczkach serem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 1h w piekarniku ok 175 st.
Komentarze