Zapiekanka schabowa

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od Mamy

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
    20 dag korzenia selerów
    30 dag Marchewki
    10 dag korzenia pietruszki
    10 dag korzenia poru
    1 średnia cebula
    1,2 kg schabu (można go zastąpić filetami z kurczaka)
    25 dag żółtego sera
    1 majonez (400 g) niezbyt tłusty
    masło do smażenia warzyw i pieczarek
    sól, pieprz, Delikat do mięs

Zapiekanka schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Schab kroimy w plastry około 1 cm, trochę rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i Delikatem do mięs z dwóch stron. Układamy na blaszce.
    Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle do wyparowania wody. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w pół plastry. Warzywa dusimy z łyżką masła solą i pieprzem(dodajemy trochę wody do duszenia).
    (ok 15 min) Warzywa i pieczarki troszkę studzimy następnie rozkładamy na blaszkę ze schabem.
    To wszystko zalewamy majonezem wymieszanym ze startym na grubych oczkach serem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 1h w piekarniku ok 175 st.

Porady

Najlepiej smakuje z ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy