Zapiekanka serowo-makaronowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sycąca i smaczna. Dużo bowiem w niej ciągnącego się sera. Łatwa w przygotowaniu a zarazem niedroga.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu o średniej wielkości
    30 dag startego żółtego sera
    20 dag wędzonego boczku
    4 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 łyżka oleju
    2 łyżki tartej bułki
    garść drobno posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    sól

Zapiekanka serowo-makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie lekko twardawy, odcedź go na sicie i dokładnie przepłucz zimną wodą.
  • 2. Boczek pokrój na drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju, aż stanie się chrupiący. Odstaw do lekkie przestudzenia.
  • 3. Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj skwarki (tłuszcz możesz odlać), natkę pietruszki i 3/4 sera.
  • 4. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalej masą jajeczną. Posyp pozostałym serem i tartą bułką.
  • 5. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalej masą jajeczną. Posyp pozostałym serem i tartą bułką.

Komentarze

Podobne przepisy