Zapiekanka śniadaniowa z szynką

0 (0 ocen)

Prosta w przygotowaniu , syta i bardzo smaczna zapiekanka chlebowa na śniadanie lub kolację. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerzy , stanowi świetny rodzinny posiłek. Przygotowanie jej pozwala na wykorzystanie reszty pieczywa z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 5 dużych kromek chleba pszennego
    5 plastrów szynki wiejskiej
    1 biała cebula
    150g.tartego sera żółtego
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka musztardy sarebskiej
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    masło do natłuszczenia formy

Zapiekanka śniadaniowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba , szynkę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. Jajka roztrzepujemy z mlekiem ,musztardą oraz przyprawami.
  • 3. Do mieszanki jajecznej dodajemy ser , chleb , szynkę oraz cebulę.
    Wszystko dokładnie mieszamy by każdy kawałek chleba został pokryty masą jajeczną.
  • 4. Formę do pieczenia smarujemy masłem , przekładamy składniki zapiekanki.
    Pieczemy 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 5. Podajemy na ciepło samą lub z ulubionym sosem czy też ze świeżymi warzywami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy