Zapiekanka twarogowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Smaczne i szybkie danie, idealne dla wielbicieli słodkości.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 25 dag makaronu wstążki
    4 jajka
    15 dag cukru pudru
    łyzeczka aromatu waniliowego
    skórka otarta z cytryny
    sok z cytryny
    50 dag twarogu
    25 dag śmietany 18%
    125 ml mleka
    10 dag rodzynek
    łyzeczka cynamonu
    łyżka oleju

Zapiekanka twarogowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Przelewam na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
  • 2. Twaróg mielę. Ubijam całe jajka z cukrem, dodaję esencję waniliową, skórkę, sok, ser, śmietanę i mleko. Mieszam wszystko z makaronem i rodzynkami.
  • 3. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Napełniam masą i piekę 60 minut w 180 st. C. Wierzch posypuję cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy