Zapiekanka wegetariańska

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zapiekanka warzywna zapiekana pod sosem jogurtowo-jejecznym.

  • Łatwy

Składniki:

  • - liście z młodej kapusty: 4 sztuki
    - marchew: 3 sztuki
    - kalarepa: 2 sztuki
    - fasolka szparagowa: 200 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - oliwki czarne: 5 sztuk
    - cebula pokrojona w krażki: 1 sztuka
    - jaja: 2 sztuki
    - jogurt naturalny: 300 gramów
    - ser żółty: 3 łyżki
    - sól pieprz majeranek bazylia: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - bułka tarta: 1 szczypta

Zapiekanka wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty sparzyć. Marchewkę, fasolkę i kalarepkę oczyścić i pokroić w kostkę, ugotować na półtwardo. Ziemniaki oczyścić, ugotować również na półtwardo i pokroić na ok 1 cm plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć liście kapusty, następnie wyłożyć marchewkę kalarepkę i fasolkę, na wierzch układać plasterki ziemniaków. W miseczce łączymy jogurt naturalny, jajka, starty ser żółty doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą majeranku, tymianku i bazylii. Tak przygotowaną masą zalewamy naszą zapiekankę. Na wierzchu układamy krążki oliwek oraz cebuli. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 30-35 min.

Komentarze

Podobne przepisy