Zapiekanka z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dużo warzyw w jednej zapiekance.

  • 20 min

Składniki:

  • - 3 dojrzałe bakłażany
    - 2 średnie czerwone cebule
    - 2 białe cebule
    - ok. 1/2 kg pieczarek (mogą być boczniaki)
    - 2 papryki (żółta i czerwona)
    - 6 dużych pomidorów
    - 1 litr soku pomidorowego
    - 150 ml czerwonego wina
    - 150 ml oliwy z oliwek
    - przyprawy: słodka papryka, chili, sól, pieprz, wegeta, bazylia, oregano, curry
    - natka pietruszki, szczypiorek

Zapiekanka z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany obrać i pokroić w plastry. Cebulę i pieczarki pokroić w półksiężyce (boczniaki w paski) , papryki w kostkę, pomidory w plasterki. Szczypiorek i natkę posiekać.Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym , przekładając pozostałymi składnikami, przyprawić. Wlać oliwę, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180-190 C przez ok.40 minut. Następnie wyjąć, wlać sok pomidorowy wymieszany z papryką i curry, posypać szczypiorkiem. Piec przez następne 40 minut. W trakcie pieczenia można podlać winem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zapiekanka z bakłażana