Zapiekanka makaronowa z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Bakłażan myję i kroję na plastry 0,5 cm. Każdy obficie solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól zimną wodą i osuszam. Smaruję obficie olejem rzepakowym układam na grillu elektrycznym. Bakłażany muszą być posmarowane obficie olejem ponieważ będą suche. Grilluje każdy plaster z dwóch stron. Mieszankę warzyw gotuję aldente na parze. Por kroję na plastry i duszę na oleju. Połowę makaronu wykładam do naczynia, dodaję połowę mieszanki warzyw, bakłażana mieszam, doprawiam, wylewam połowę przecieru pomidorowego, dodaję por połowę. I znowu makaron, warzywa, por, bakłażan polewam przecierem, doprawiam solą, pieprzem, posypuję mieszanką ognistą i suszonymi pomidorami. Wkładam do piekarnika na 30 minut temp 160 stopni.
Komentarze