Zapiekanka z brukselką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moje córki lubią zapiekanki, więc pomyślałam że przemycę im brukselkę ale nie udało się :) wszystko z zapiekanki zostało zjedzone oprócz brukselki. :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
    400 g brukselki
    4 pieczarki
    2-3 łyżki kukurydzy
    5 plastrów z piersi indyka
    2 jajka
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    łyżka startego masła
    przyprawy do ziemniaków, drobiu, sól, pieprz, kucharek

Zapiekanka z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Brukselkę obgotowujemy 5 minut z odrobiną soli, cukru i kwasku cytrynowego.
    Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno układamy oskrobane, pokrojone w kawałki ziemniaki, które posypujemy przyprawą do ziemniaków.
    Następnie układamy pieczarki pokrojone w pół plasterki, posypujemy kukurydzą i wykładamy brukselkę.
    Ubijamy jajka ze śmietaną i majonezem dodajemy łyżeczkę kucharka i wylewamy na brukselkę.
    Na wierzch układamy rozbite i obsypane przyprawą do drobiu plastry z indyka, na które posypujemy masło.
    Wstawiamy do piekarnika przykrywając pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w 180 * sprawdzamy widelcem czy mięso i ziemniaki są miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy