Zapiekanka z chałki

0 (0 ocen)

Prosty i szybki deser a la zapiekanka. Smakuje i na ciepło i na zimno. Taka słodycz z pewnością nie zaszkodzi figurze, więc nadaje się idealnie dla dbających o linię.

Składniki:

  • 1 duża chałka (350g)
    masło

    500 g serka wiejskiego 5% tłuszczu
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na 1/2 L mleka)
    1/2 szklanki orzechów ziemnych w karmelu

Zapiekanka z chałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z chałki 1. Chałkę pokroić na dość cienkie kromki. Ułożyć spiralnie w formie do zapiekania (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem.
  • Zapiekanka z chałki 2. Serek, jajko, cukier i proszek budyniowy dokładnie wymieszać. Dodać orzechy (w całości, posiekane lub zmielone) - ponownie wymieszać.
  • Zapiekanka z chałki 3. Masę wyłożyć na chałkę.
  • Zapiekanka z chałki 4. Zapiekać 20 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy