Zapiekanka z cukinią.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Łatwa, pożywna i pyszna propozycja na obiad i nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 2 duże cukinie
    - 6 łyżek śmietany
    - 100 g serka brie
    - 1 jajko
    - wędzony łosoś
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - parmezan lub żółty ser
    - sól
    - pieprz
    - świeża bazylia

Zapiekanka z cukinią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do ziemnej osolonej wody. Zagotowujemy i gotujemy al dente.
  • 2. Cukinię ścieramy na tarce o największych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukinię, lekko podsmażamy i dodajemy śmietanę oraz serek. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy i odstawiamy. Całość dokładnie mieszamy z jajkiem.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i po kolei układamy warstwy ziemniaków i cukinii. W ostatniej warstwie dodajemy łososia, przykrywamy ziemniakami i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Posypujemy świeżą bazylią

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Komentarze

Podobne przepisy