Zapiekanka z cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem emerytowaną nauczycielką. Mam ogródek i dzięki temu z własnych warzyw i owoców przygotowuję zdrowe posiłki dla 3-osobowej rodziny.

Składniki:

  • 2 cukinie (60-70 dag)
    łyżka mąki
    20 dag pieczarek
    2-3 pomidory
    10 dag żółtego sera
    natka pietruszki
    olej
    przyprawa uniwersalna
    sól
    pieprz

Zapiekanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z cukinią 1. Cukinie myjemy, kroimy w plastry, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu – jeden plaster obok drugiego.
  • Zapiekanka z cukinią 2. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy. Przykrywamy
    nimi krążki cukinii.
  • Zapiekanka z cukinią 3. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w plastry. Układamy na pieczarkach i oprószamy przyprawami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym
    żółtym serem. Zapiekamy w temp. 180 °C ok. 15 minut.

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy